Co si můžeme připravit z šalvěje?


Šalvěj je bylinka s krásnými, fialovými květy, která roste i na území České republiky. Najdete ji ale především ve středomoří. Tahle bylinka je velmi aromatická, a proto se často využívá do nejrůznějších receptů. Kromě své chuti je také využívaná pro své léčebné účinky. Funguje skvěle jako první pomoc při bolestech v dutině ústní, například zubů nebo dásní. Skvěle také tiší bolest krku. Napomáhá správnému trávení a pro ženy je nápomocná v období menstruace a přechodu. Pojďme se nyní podívat na některé recepty, které si můžete ze šalvěje připravit.

Šalvějový čaj

Šalvěj čaj je výborným způsobem, jak se hydratovat a zároveň využít léčebných účinků této bylinky. Vezmeme vrchovatou lžíci sušených šalvějových listů a ty zalijeme asi čtvrt litrem horké vody. Necháme louhovat zhruba 10–15 minut. Poté přecedíme a můžeme popíjet.

šalvěj

Kostky ledu

Šalvěj je díky své výrazné chuti vhodná i na letní osvěžení do různých nápojů. Připravte si šalvějové kostky ledu! Vyberte ty nejmenší šalvějové lístky a umístěte je na spodek formiček na led. Zalijte vodou a nechte zamrazit. Poté kostky ledu vhoďte do čisté vody. Nejen, že vám vodu ochladí, ale dodají jí i specifickou chuť. Skvěle se hodí, pokud vodu ještě doplníte mátou a citrónem.

máslo

Šalvějové máslo

Bylinkové máslo se skvěle hodí k těstovinám, masu nebo italskému rizotu. Díky šalvěji dostane váš pokrm naprosto jinou chuť. Jak na to? Budete potřebovat jen 2 lžíce másla a hrst šalvějových listů. Na pánvi si rozpusťte máslo a když je jemně rozpuštěné, přidáme šalvěj. Poté vaříme na středním plameni, dokud nezíská šalvěj i máslo lehce hnědou barvu. Podávejte ihned poté, co sundáte z plotny.

Šalvějový dresink

Tento dresink se skvěle hodí na jakoukoliv zeleninu nebo do salátů. Budete potřebovat čtvrt šálku balzamika, lžíci medu a dijonské hořčice, stroužek česnek, čtvrt šálků šalvěje, půl šálku bazalky, třičtvrtě šálku olivového oleje, sůl a pepř. Všechny ingredience smíchejte v míse, a máte dokonalý dresink.

Podobné příspěvky